ΕΡΓΑΝΗ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 04, 2004

 

ISAD <-> mda SPECTRUM / EAD <-> CIDOC CRM + XMP

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες/δημοσιεύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τα mappings μεταξύ του ISAD που χρησιμοποιείται στην αρχική τεκμηρίωση (με χρήση της βάσης MS Access μέχρι στιγμής) και του CIDOC CRM...

- μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση (http://aiolica.lunamorena.net/papers/ISAD-SPECTRUM.pdf) με τη γενικότερη επισκόπηση του πεδίου των cultural heritage semantic standards (metadata, ontologies, thesauri, etc.) και ιδιαίτερη αναφορά στα mappings μεταξύ ISAD και mda SPECTRUM
- μια παλαιότερη μελέτη (http://cidoc.ics.forth.gr/docs/MDA%20Spectrum_CIDOC_CRM_mapping.pdf) του CIDOC CRM consortium για τα mappings μεταξύ της οντολογίας CIDOC CRM και του mda SPECTRUM
- μια ακόμη σύντομη μελέτη (http://cidoc.ics.forth.gr/docs/ead.pdf) του CIDOC CRM consortium για τα mappings μεταξύ της οντολογίας CIDOC CRM και του Library of Congress EAD DTD (http://www.loc.gov/ead/)

Η οντολογία CIDOC CRM βασίζεται εξ ολοκλήρου (και συμμαζεύει/απλοποιεί) τα International Guidelines for Museum Object Information - CIDOC Information Categories (http://www.willpowerinfo.myby.co.uk/cidoc/guide/guide.htm).

Το direct mapping ISAD <-> CIDOC CRM είναι αυτή τη στιγμή "desirable" από το CIDOC CRM consortium (but not yet completed). Μια εξήγηση για την έλλειψη αυτού του mapping είναι η εξής: τα archival descriptions που ακολουθούν το ISAD μπορούν να περάσουν στον κόσμο της XML με ένα εύκολο encoding σύμφωνα με το EAD DTD. Από εκεί και πέρα, με βάση την προηγούμενη δουλειά που έχει γίνει στο mapping EAD <-> CIDOC CRM, μπορούν να γίνουν "CIDOC CRM - compliant". Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί σε αρκετά projects μέχρι στιγμής που αφορούν τόσο σε μουσειακές συλλογές, όσο και σε libraries & archives που ακολουθούσαν τα πρότυπα ISAD και TEI (Text Encoding Initiative για text archive structures).

Ένα καλό παράδειγμα εφαρμογής των EAD και CIDOC CRM σε αρχεία και βιβλιοθήκες (με περιεχόμενο πέρα από museum objects δηλαδή) είναι το MALVINE project (http://www.malvine.org/malvine/eng/catalogues.html).

Τέλος, δείτε και το specification doc (http://partners.adobe.com/asn/tech/xmp/pdf/xmpspecification.pdf) του Extensible Metadata Platform (XMP) της Adobe, ένα νέο metadata standard που συνοδεύει τη σειρά προϊόντων Adobe Creative Suite (CS). Το XMP θα μπορούσε να καλύψει την τεκμηρίωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης και των ψηφιακών υποκαταστάτων (σχετικά guidelines στο url http://www.chin.gc.ca/English/Digital_Content/Small_Museum/gettingstarted.html), ενώ δύναται να συνυπάρξει και να συμπληρώσει το CIDOC CRM.

(** οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται εν μέρει από κάποια emails που ανταλλάξαμε με το Βαγγέλη τις προηγούμενες ημέρες **)



Comments:
Ετοιμάστηκε ένα πρώτο ελληνικό template που επιτρέπει τη χρήση του EAD DTD (με πλήρη αντιστοιχία ΔΙΠΑΠ: http://aiolica.lunamorena.net/papers/isad_ead_mappings.pdf) για την αρχική τεκμηρίωση, με το λογισμικό XMetaL 4.0 της Corel αντί της MS Access. Το πακέτο εγκατάστασης του λογισμικού και τα απαραίτητα αρχεία EAD (το DTD, το ελληνικό template, τα stylesheets, οι μακροεντολές και οι οδηγοί προσαρμογής του περιβάλλοντος εργασίας) είναι διαθέσιμα.
 
Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Archives

Νοεμβρίου 2004   Φεβρουαρίου 2005   Μαρτίου 2005   Νοεμβρίου 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?